Waarom Compassionate Inquiry ?

Waarom Compassionate Inquiry?

‘Een trauma uit de kindertijd hoeft geen gevangenis voor het leven te zijn.’

Dat was de zin die mij raakte op de website van Gabor Maté, arts en expert op het gebied van trauma, verslaving en de invloed van stress op onze gezondheid. Daar ontdekte ik ook dat er een professionele Compassionate Inquiry opleiding bestond. Ik wist meteen: dit wil ik. Ik wil dit voor mezelf, maar ik wil het ook voor anderen. CI opent de weg om als volwassen mens vrij te zijn.

Connectie en authenticiteit
Zoals Gabor uitlegt: Als mens hebben we twee basisbehoeften: connectie en authenticiteit. Zodra een jong kind voelt dat de connectie met de ouders in gevaar komt, is authenticiteit het eerste dat het kind opgeeft. De authenticiteit maakt plaats voor een aanpassing die gepaard gaat met iets wat het kind over zichzelf gelooft. Dat kan bijvoorbeeld zijn: Ik ben niet goed genoeg; Ik sta er alleen voor; Ik ben alleen. Het probleem is dat dit geloof impliciet aanwezig blijft. Zoals je nooit meer hoeft na te denken over hoe je moet fietsen, komt dat geloof ongemerkt  terug in bepaalde situaties. Het maakt dat je niet meer goed in jezelf kan voelen wat er gaande is.  

Niet zoeken maar vinden
Het mooie aan CI is dat het een benadering is die je helpt om zelf een antwoord te vinden op de vraag waarom het mis gaat. De sleutel naar dit antwoord vinden we door te voelen hoe je lichaam reageert, tijd te nemen om je emoties toe te laten en jouw waarheid te onderzoeken. Door hier echt bij stil te staan en bij het gevoel te blijven, komen er vaak onverwachte en vergeten herinneringen naar boven. Het helpt je te ontdekken waarom je reageert zoals je doet. Het geeft ruimte om adequaat te reageren. Ruimte om authentiek te zijn.

Zoek je jouw eigen antwoorden? Neem dan contact met me op voor een online-afspraak.

In deze video (7 minuten) legt Dr Gabor Maté zelf uit wat CI inhoudt.