Wat is Compassionate Inquiry (CI)

Wat is Compassionate Inquiry?

In mijn praktijk werk ik uitsluitend met Compassionate Inquiry.

CI is een therapeutische benadering ontwikkeld door Dr. Gabor Maté. Hij is arts en auteur met ruime ervaring in de huisartsenpraktijk, palliatieve zorg en verslavingsbehandeling. Trauma speelde een belangrijke rol in zijn eigen leven en hij raakte er steeds meer van overtuigd dat het niet het trauma zelf is dat problemen veroorzaakt, maar onze reactie daarop. Om mensen die last hebben van disfunctionele reacties beter te kunnen helpen, ontwikkelde hij zijn eigen manier van werken. In de loop der tijd is het een effectieve zoektocht geworden naar hoe en waarom bepaalde gebeurtenissen in de kindertijd het volwassen leven nog steeds beïnvloeden.

Crux van de CI-benadering is het vermogen om iemand effectief tot de kern van een specifiek probleem te brengen door vragen te stellen met speciale aandacht voor lichamelijke sensaties en emoties. Dit proces helpt de persoon om de gevoelens te herkennen die horen bij gebeurtenissen in de kindertijd, die voor het kind niet te bevatten waren en hebben geleid tot het ontwikkelingen van overlevingsmechanismen. Deze omvatten ook negatieve overtuigingen over zichzelf die de persoon als kind heeft ontwikkeld om te verklaren wat hem/haar is overkomen. Als deze overlevingsmechanismen en overtuigingen blijven bestaan kan dat later in het leven voor problemen zorgen.

Om negatieve overtuigingen te transformeren, kijken we met compassie naar de reacties van het kind dat de persoon ooit was. Dit kan het begin zijn van het proces om niet-adequate reacties te begrijpen en te veranderen.

Wil je graag een korte indruk van een sessie? Klik dan hier voor een ontmoeting van Gabor en Timothy Ferris.